Hvordan driver vi? 

Hvordan driver vi kennelen egentlig?

Her er en oversikt over utstyr, foring,  og hva vi legger vekt på ellers

Sleder, vi har bare tobbogans:

Vi har en liten Nes tobbogan som er over ti år og som har gått på noen smell, men som er en grei treningsslede

Vi har en Beve tobbogan som også er en liten treningsslede

Vi har en ganske ny OT jubileumsslede (Tobbogan)som brukes på lange turer og var med i Femundløpet

Vi har en ganske ny Skunk Works tobbogan (Snorre Næss) som Linka skal kjøre løp med, men også tur
og en BeWe sprint

Vogner:

Vi har en firehjuls Fritz Dyck vogn som har hatt sine problemer , men som er mye brukt

Vi har en liten firehjuls sykkelhjulvogn som ofte punkterer

En ATV med hvite skilter som min far bruker mest.

Enn defekt ATV uten motor i julussdalen, og en nyoverhalt Dyck vogn.

 

Vi har mange sykler. Poenget er å ha gode bremser, gjerne skive-  eller nav bremser, og en elastisk stang forover som vi kan binde en hanefot i slik at vi ikke kjører på tauet. Den jeg er mest glad i er en DBS Finse.

Seler
Vi har mest seler fra Seleverkstedet på Harestua. Vi bruker seler med pinne bak for de store hanhundene som går bakerst, men bare under trening. Det blir for mye surr i løp. Vi bruker også av og til H-back seler dersom noen hunder får gnagsår eller er stive. Vi har individuelt tilpassede seler med hundens navn på (Linka skrev navnene på ”Alvisk” språk  fra Ringenes herre, men da gikk Johanne i surr, nå er det vanlig språk som brukes).

Liner og sokker
Vi bruker både cordura og fleeze sokker, eter hva føret er. Vi har liner med stålkjerne, og enkelte nakkeliner av wire fordi vi har et par unghunder/ valper som spiser litt liner enda. De fleste spiser dog ikke noe liner eller seler.

For
Vi forer mest med tørrfor og kjøtt. Vi har ikke noen preferanse for det ene tørrforet framfor det andre, og har ingen sponsoravtale. Vi har brukt Bento Kronen i mange år, og vi har brukt Eukanuba. Begge disse forene kommer greit ut hos oss, selv om ingen av hundene liker det foret som er ”sommerfor” med mindre fett i fra noen av disse produsentene. Labb sitt for (Felleskjøpet) går ned uansett, så det bruker vi mest om sommeren. Kjøtt får vi fra Magne’s Vom og Hundemat, enten direkte eller via butikk, og det er selvskrevet for på løp. Vi har også en grei avtale med en slakter og får mye frosset bein/fett/kjøtt derfra. Bra for tennene og bra for hundene ellers, de er feite og glade stort sett. Vi liker å ha godt polstrede hunder framfor for tynne hunder. Vi forer også en del med seloljetilskudd, tran eller liknende, og med tørt frosset brød hvis vi får det av et supermarked. Vi synes ikke vi ser noen ulemper med å fore med ulike for, og har svært sjelden problemer med matleihet eller diare. Hundene ser ut til å spise og tåle det de får. De er i alle fall ikke underernærte. På løp får de mye vann i foret, om sommeren er det ofte foring med tørt for, om vinteren alltid oppbløtt for tilsatt rikelig vann. De får spise så mye snø de vil, og drikker mye av bekkene rundt her. Jeg (legen) tror på at eksponering for mye ulike matsorter og bakterier er en form for naturlig ”vaksine” som gir mindre sarte hunder i løp og i møte med nye situasjoner og stort smittepress. Jeg vet en del andre er uenige med meg om dette, men til nå har dette gått greit hos oss. Vi gir også en god del godbiter.

 Oppdragelsesmetoder
Vi tror vel mest på myke metoder i oppdragelsen av hundene. I korthet vil det si at vi overser mange unoter og støy, men forsterker med kontakt og ros og av og til godbit dersom hundene er slik vi vil at de skal være. Konkret: jeg går aldri bort til hundene med en gang jeg kommer hjem. Jeg venter til jeg får skiftet og til de er stille. Da belønner jeg dem med å komme bort, inn i hundegården, og rose dem. Slik får de uttelling for å ikke hisse seg opp, men for å være stille. Det er viktig nabopleie. Vi har ikke musestille hudder så vi jobber enda med det med støy. I løpetiden er det alltid mer komplisert.

Vi trener mye på kontakt, og vil at hundene skal bli vant til folk allerede fra de er ørsmå valper, vant til håndtering og vant til å bli tatt mat fra og gitt mat til på ulike tider. Vi koser veldig mye med hunder, og bruker læring med godbiter fra de er små slik at møtene med flok bare blir positive. Hvis hundene først er vant med og fortrolige med folk, blir det ikke så lett skremt av menneskers uforutsigbarhet seinere.  Jeg vil heller ha en hund eller to som tigger godbit framfor en som biter etter barn…….

Vi forer mange av hundene sammen i hundegården av og til, når vi er inne hos dem, for å motvike mat-aggressivitet. Det går bra. Alle hundene har vært, og er, inne i huset i alle fall en gang i uka. Noen får sove inne av og til. På den måten blir de stuerene og vant til å være med folk, Vi stiller krav om ro og fred inne, men forer også med noe ekstra godt og gir mye kos og oppmerksomhet mot et individ.  På den måten får vi hunder som ikke så lett stikker av når7hvis de kommer seg løs, de går mest mot døra og vil inn!

Vi driver også systematisk å lære dem at det finnes noe som heter NEI også. Det er godt å ha det innlært om det skulle skje noe. Alle hundene våre får individuelle turer av og til, og får være med å løpe etter eller i spannet på kortere turer fra de er ganske små. Innlæsing av høyre og venstre, stå og gå på kommer etter hvert, i begynnelsen skal det å være med bare være gøy.  

Trening
Vi trener året rundt, men mindre om sommeren så klart. Vi trener noen ganger langt, og noen ganger kortere ”Fun runs”. Vi kan trene fra hundegård og huset, men vi drar også av og til på hytter i Julussdalen eller i Hemsedal. Vi fører treningsdagbok: dato, distanse og hvem som er med. Vi trener sammen med naboer og alene. Vi liker Romeriksåsen når det er lite snø her hjemme, men de siste vintrene har det vært nok snø i Nordmarka. Vi trener ofte om natten eller seint på kvelden for å ikke plage skiløpere.

Turer
Vi er veldig glad i tur. Favoritturen er den ukelange turen i Femundsmarka hver ettervinter, og så er vi ofte i Hemsedal i påska, og på 1.mai tur til Finse. Vi har også kjørt hund i Foldal/Dovretraktene og i Julussdalen og andre steder nær Femunden. Vi liker også å trene/dra på tur fra Sjusjøen. Vi har besøkt Atna der Hans Christian bor, og Gausdal der det bor andre siberianfolk. To ganger har jeg tatt med hundene på NORADs vinterseminar for studenter fra u-land, Golsfjellet var det. Stor suksess.
Vi har gått kløvtur over Jostedalsbreen, og turer med pulk i Jotunheimen og Skarvheimen. Om sommeren har vi vært i Tromsøfjellene, Lyngen, Lofoten og i Stølsheimen og i Romsdalsfjellene på fottur, men etter et vi fikk flere hunder er det mindre av disse turene. Vi syklet Rallarveien med tre siberians en gang, men det var mye sau der……Nå er det mest Hemsedal og Julussdalen om sommeren også. Turtips kan dere få om dere spør.